Sızdırmazlık Elemanlarının Depolanması
- Ana Sayfa
- Saklama Koşulları
- Sızdırmazlık Elemanlarının Depolanması
Sızdırmazlık elemanlarının depolanması ile ilgili öneriler depolama boyunca, kauçuk parçalar ve plastik mamullerin mekanik ve fiziksel özelliklerinde değişime neden olabilir. Bu değişim birçok faktörün kombinasyonu sonucu oluşabilir:
- Oksijen
- Ozon
- Direkt güneş ışığı
- Yüksek ısı
- Ultraviyole ışınlar
- Nem
- Kir ve kimyasal etkiler
İyi koşullarda depolanan kauçuk ve plastik ürünler uzun sürelerde dahi özelliklerinde hiçbir şey kaybetmezler.
Ortam, nem ve sıcaklık
Depolama koşullarındaki ideal sıcaklık 5°C ile 25°C ve nem oranı %60 civarında olmalıdır. Daha düşük sıcaklıklar teknik özellikler bakımından değişiklik yaratmazlar. Buna rağmen montajdan önce keçe sıcaklığının 20-25°C civarında olmasını tavsiye ediyoruz. Buna ek olarak, direkt ısı kaynaklarında etkilenmemesi de önerilir.
Kir
Kir, ürünün mekanik özelliklerini değiştirebilir. Bu yüzden montaj öncesi ve depolama sırasında mutlaka kirden arındırılması gereklidir.
Işık ve ultraviyole ışınlar
Önerilen depolama koşulları, uzun süreli floresan lambalar, ultraviyole ışınları, güçlü ışık kaynakları ve direkt güneş ışığından korunmuş odalardır. Kırmızı ya da oranj renkli ışıkla aydınlatma sağlanmış olması önerilir.
Oksijen ve ozon
Oksijen ya da ozon, oksitleyici ajanlardır. Keçeler için uygun olan polietilen malzemelerle paketlenerek saklanmalıdır. Ozon, özellikle bir tahrip edicidir. Depoda bu yüzden voltajlı elektrik cihazları, elektrik motorları ve bunlara benzer elemanlar bulunmamalıdır.
Deformasyon
Özellikle depolama sırasında deformasyondan kaçınılmalıdır. Depolama esnasında kauçuk parçaları ve plastik keçeleri zorlama sıkıştırmalardan kaçınmak gereklidir. Zorlamalar, mekanik özellikleri ve tabiattaki ajanlara karşı dayanımı hızla değiştirir.
Gresler ve akışkanlarla irtibat
Depolama süresince, solventler, yağlar ve diğer akışkanlar temasta bulunmamalıdır.
Metallerle temas
Bazı metallerin (manganez ve bakır gibi) kauçuk tiplerinin bazıları üstünde tahrip edici etkileri bulunabilir. Bu yüzden sızdırmazlık elemanlarının metallerle ya da bunların alaşımları ile direkt temas halinde olmaması önerilir.